50 dkg sertéscomb darálva (a hús legyen kissé zsírosabb)
3 zsemle
2 tojás
1 fej vöröshagyma
6 gerezd fokhagyma
4-5 teáskanál pirospaprika
4-5 mokkáskanál bors
2 teáskanál só
2 teáskanál őrölt kömény
A húst a vízbe áztatott majd kifacsart zsemléket, a tojásokat összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymákat, a szintén zúzott voroshagymát és a fűszereket. Alaposan összedolgozzuk a masszát. Olajban kisütjük a golyókat.
Előkészület: 20 perc
Sütési idő: 15 perc
50 dkg sertés comb
2 vöröshagyma
1 paprika és paradicsom
3-4 gerezd fokhagyma
2-3 teáskanál őrölt kömény
2 teáskanál só
4 teáskanál pirospaprika
3 mokkáskanál bors
Zsírban üvegesre pirítjuk a hagymát és a paprikát is megpároljuk. Majd a tűzről levéve meghintjük paprikával és felöntjük kevés vízzel.
Hozzádobjuk a húst és a paradicsomot. Ha a hús kifehéredett öntsük fel annyi vízzel hogy éppen ellepje és fűszerezzük. Ha elfővi a levét pótoljuk és fűszerezzük ha megkívánja.
Ez a pörkölt az alapja a rizses húsomnak és a milánóimnak is (a milánóival annyi a különbség hogy erősebben fűzerezem, mert a tészta miatt veszít az ízéből)
Előkészület: 30 perc
Főzési idő: 90 perc
50 dkg sertéshús darálva (lehetőleg zsírosabb)
35 dkg rizs
5 gerezd fokhagyma
2 fej hagyma
2 evőkanál olaj és zsír
2 teáskanál só
5 mokkáskanálbors
3 teáskanál pirospaprika
1 teásknál kömény
paradicsomsűrítmény
1 fej káposzta
A káposztát megfőzzük és leveleire szedjük. A húst, rizst és a zsiradékot összedolgozzuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és hagymát, valamint a többi fűszert ( a majoranna elhagyható). A leveleket felezzük és megtöltjük őket. Azokat a leveleket amelyek nem alkalmasak töltésre ősszevágjuk és kibéleljük vele az edény alját, majd beletesszük a kész káposztákat. Felöntjük vízzel és a kevés vízzel elkevert sűrítményt. A paradicsomos lét megfűszerezzük (só, bors, kevés ételízesítő). Megfőzzük. Ha kész meleg dunsztba tesszük az edényt 10 percre.
Előkészület: 45 perc
Főzési idő: 100 perc
75 dkg sertéscomb
Pác:
4 gerezd fokhagyma
1 csokor újhagyma
2 teáskanál tárkony
2 evőkanál sűrített paradicsom
2 mokkáskanál pirospaprika
1 dl olaj
só és bors
50 ml balzsamecet
Mártás:
2 teáskanál tárkony
2 dl tejszín
A húst felkockázzuk és beborsozzuk, sózzuk. Elkészítjük a pácot és beleforgatjuk a húst. 1 éjszakát állni hagyjuk.
Másnap kifesszük a húst, úgy hogy a lehető legkevesebb hagyma és tárkonylevél legyen rajta, a pác maga már nem kell, azt is csepegtessük le.
Feltesszük sülni 1 dl olajban, majd felöntjük kevés vízzel. Mivel szerintem eléggé ízetlen a pác ellenére is, ezért tettem hozzá még 4 zúzott fokhagymát, sót és borsot is. Ha a hús megfőtt öntsük fel tejszínnel, sűrűsítsük be és kész is.
Előkészület: 20 perc
Főzési idő: 100 perc
1 kg tarja
6-7 gerezd fokhagyma
só és bors
Zsíradékban megsütjük a húst, ha kifehérdegik fedő alatt pároljuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, sózzük, borsozzuk. Ha megpuhult, pirítsuk meg kicsit és kész is.
Előkészület: 20 perc
Főzési idő: 90 perc
ajánlás: Vegeta Fűszerezz sertéssült fűszerkeverék