2 db zsemle
2 tojás
1 csokor petrezselyem
3 gerezd fokhagyma
só
bors
majoranna
Ezt a masszát használom a töltött baconos csirkemellhez és a töltött combhoz is.
A mellnél: a mell filékbe (előtte borsozzuk be kicsit) teszünk egy kevés tölteléket és felgöngyüljük, ha a mell nem elég vékony kicsit ütögessük meg a klopfoló sima részével. Ha feltekertük csavarjuk be baconnel és süssük meg egy tepsiben.
Combnál: A combot besózzuk és borsozzuk a bőr alatt is, majd a tölteléket egy zacskóba tesszük aminek kivágjuk a csücskét és lassan belenyomjuk a bőr alá, majd be a sütőbe.
Előkészület: 20 perc
Sütési idő: 35-40 perc
Sült csirke
ajánlás: Kania sült csirke fűszersó
vagy
Vegeta Fűszerezz szárnyas fűszersó
Csirke fűszervajban
1 egész csirke
20 dkg vaj
1 teáskanál rozmaring
1 teáskanál zsálya
1 teáskanál kakukkfű
1 citrom
1mokkáskanál mustár
A lágy vajat elkeverjük a fűszerekkel. A citromot (megszúrkáljuk késsel) a csirke belsejébe tesszük egy rozmaring ággal. A csirke bőrét óvatosan felfeszítjük és bekenjük a vajjal. A csirkét sütőzacskóban pirosra sütjük.
Ha valaki mégis többet szeretne mint a fűszersók. (Szerintem fanyar és kesernyés ízt eredményezett, de valakinek ez jön be)
Mustáros tárkonyos pulykaragu (vagy csirke)
60 dkg mell
50 dkg fusilli tészta
10 dkg vaj
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál mustár
2 teáskanál tárkony
2 dl tejszín
2 teáskanál só
bors
kevés sajt
A vajon üvegesre pirítjuk a hagymát, majd a húst is megpirítjuk. Felöntjük annyi vízzel hogy éppen ellepje. Hozzáadjuk a mustárt, tárkonyt, sót és borsot. Ha a hús puha felöntjük tejszínnel és 5 percig főzzük. Összekeverjük a tésztával és sajtot reszelünk rá. Sütőben 10 percig sütjük. (A szaft legyen fűszeresebb és bőséges, mert a tészta felszívja és kicsit veszt az ízéből is ha nem elég erős).
Ha ez nem igazán nyerte el a tetszést egy másik alternatíva:
60 dkg mell
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 teáskanál só
bors
1 teáskanál pirospaprika
1 teáskanál mustár
1 paradicsom és paprika
2 teáskanál tárkony
2 dl tejszín
kevés liszt
Előkészület: 15 perc
Főzési idő: 30 perc
80 dkg csirkemell
40 dkg bacon
25 dkg sajt
2 tojás
3 evőkanál liszt
4 evőkanál tejföl
1 csokor petrezselyem
3 gerezd fokhagyma
A melleket felkockázzuk, sózzuk és borsozzuk. A tejfölt elkeverjük sajttal, liszttel, tojással, petrezselyemmel és zúzott fokhagymával, végül beleforgatjuk a húst is. 2 őzgerinc formát kibélelünk baconnel és beleöntjük a húsos masszát, a tetejére ráhajtjuk a bacon kilógó részeit és megsütjük. Jó tanács a melleket előtte süssük meg egy picit mert nyers maradhat!
Előkészület: 30 perc
Sütési idő: 40 perc
10 dkg trappista sajt
5 dkg vaj
4 szelet sajt (lapka)
4 szelet csirkemellfilé
4 szelet sonka
3 dl tej
2 evőkanál liszt
1,5 dl tejszín
só
bors
Mindegyik mellre helyezzünk egy-egy szelet sonkát és egy szelet sajtot. Göngyöljük fel. Egy tűzálló tálban fektessük őket egymás mellé. A vajból és a lisztből készítsónk rántást, öntsük fel tejjel, ízesítsük sóval, borssal. Keverjük bele a lereszelt trappista sajtot, és a tejszínnel hígítsuk fel. Öntsük a göngyölt húsok tetejére és süssük meg. A feltekert mellek tetejére még tehetünk egy szelet lapka sajtot
Csirkemáj
50 dkg máj
2 fej vöröshagyma
1-1 paradicsom, paprika
1 teáskanál majoranna
1 teáskanál kömény
2 mokkáskanál édes pirospaprika
3 mokkáskanál csípős pirospaprika
2 mokkáskanál bors
1 teáskanál só
A hagymát, paprikát olvasztott zsíron puhára pároljuk, közben hozzáadjuk a paradicsomot is. Ha már minden puha mehet a máj. Felömtjük vízzel és puhára főzzük. Ha már puha sózzuk, főszerezzük. Hagyjuk állni 10 percig a szaftban.
Tipp: húspuhító pác: tej 1-2 zúzott fokhagymával.
(Ezek tökéletes receptek 100%-ig tesztelve és nagyon finomak, persze ha valaki akar kutathat más után is)